Onderhoud van airco’s

Om steeds optimaal te kunnen presteren en de levensduur te verlengen, is een regelmatig onderhoud van je airco aangeraden. Maar wanneer laat je zo’n onderhoud best uitvoeren en is het verplicht? Dat ontdek je op deze pagina.

/ Dietrich Smet

Nood aan onderhoud voor jouw airco? Onze erkende technici staan voor je klaar

/ Zorg voor een goede werking

Waarom is onderhoud van jouw airco belangrijk?

Luchtkwaliteit: Een airco blaast lucht  in je ruimte en je wil natuurlijk dat dit schone lucht is. Door je filter regelmatig te reinigen, zorg je ervoor dat er geen ongewenste elementen zoals stof of kleine insecten in de ruimte geblazen worden. 

Efficiëntie: Je airco bevat koelvloeistof en deze kan op geraken of gaan lekken. In dat geval zal je airco minder goed of niet werken en bovendien sneller verslijten. Een regelmatig onderhoud zorgt dus voor een langere levensduur en betere werking van jouw airco. Een herstelling zal bovendien ook steeds duurder uitvallen dan een periodiek onderhoud. 

/ Verplicht onderhoud?

Wanneer moet een airco een onderhoud krijgen?

Wettelijk gezien is een onderhoud voor je airco jaarlijks verplicht als je airco meer dan 3kg koelmiddel bevat. Wanneer je airco minder dan 3kg koelmiddel bevat is een onderhoud niet verplicht, maar raden we wel aan om een 2-jaarlijks nazicht in te plannen. Indien je airco een koelvermogen heeft van meer dan 12kW, dan is energetische keuring verplicht om de 5 jaar. 
Een onderhoud of keuring dient verplicht uitgevoerd te worden door een gecertificeerd technicus zoals Dietrich Smet. 

Verder kan een onderhoud van jouw airco nodig zijn wanneer deze meer lawaai maakt dan gewoonlijk of je iets vreemd hoort zoals een piepend of borrelend geluid. Ook wanneer je merkt dat je airco steeds meer tijd nodig heeft om de ruimte te koelen of je jouw energiefactuur ziet stijgen, is allicht een onderhoud aan de orde. 

 

Onderhoud voor elk type airco

Bij Dietrich Smet kan je terecht voor het onderhoud van eender welk type airco. Of je nu beschikt over een airco met of zonder buitenunit, een split-systeem, multi-split-systeem of VRV/VRF-systeem, wij hebben steeds de juiste kennis en certificaten in huis voor een kwalitatief onderhoud.

/ Verplicht onderhoud?

Hoe verloopt het onderhoud van een airco?

  1. Één van onze gecertificeerde techniekers komt bij jou langs en controleert en reinigt onder andere de filters, airco units, compressor, ventilatoren en afvoer van de airco. 
  2. De regelapparatuur en elektrische componenten worden gecontroleerd en correct afgesteld. 
  3. Indien het gaat om een verplicht onderhoud, wordt de nodige informatie genoteerd in het logboek of op de buitenunit. Zo ben je steeds in orde bij controles of voor je verzekering. 

Zelf je airco onderhouden?

De meeste zaken die gebeuren tijdens een airco onderhoud, zoals het bijvullen van koelvloeistof, dienen te gebeuren door een erkend technicus
Het regelmatig reinigen van de filters is iets wat je wel zelf mag doen en zelfs aangeraden is. 

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Er is een airco-oplossing voor elke situatie

Wil jij ook genieten van een aangenaam binnenklimaat bij je thuis? Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte en ontdek hoe wij je kunnen helpen!

Uw aanvraag

Vacature technieker centrale verwarming

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren technieker

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!