Soorten warmtepompen

De verschillende soorten warmtepompen worden gecategoriseerd op basis van hun energiebron (water, grond of lucht) en hun afgiftesysteem (water of lucht). De beste keuze voor jou is steeds afhankelijk van jouw specifieke situatie en verwarmingsbehoefte. Vraag daarom advies van een expert ter zake. 

/ Dietrich Smet

De juiste warmtepomp kiezen? We geven je graag persoonlijk advies! 

/ Types warmtepompen

De verschillende soorten warmtepompen

Algemeen zien we 3 verschillende soorten warmtepompen die gebaseerd zijn op de warmte- of energiebron. Namelijk bodem-warmtepompen, lucht-warmtepompen en water-warmtepompen. Binnen elke categorie zijn er doorgaans 2 varianten gebaseerd op het afgiftesysteem (lucht of water). De benaming van een warmtepompsysteem is dus steeds de combinatie van de energiebron en het afgiftesysteem zoals bijvoorbeeld lucht-lucht warmtepomp of lucht-water warmtepomp. 
Alle type warmtepompen kunnen op zichzelf werken, maar ook in combinatie met een andere energiebron. In dat geval spreken we van een hybride warmtepomp
Indien de warmtepomp enkel bedoeld is voor de verwarming van sanitair water, spreken we van een warmtepompboiler
De beste oplossing voor jouw situatie is steeds afhankelijk van jouw behoeften, budget en verwarmingsinstallatie. 

/ Warmte uit de grond

Bodem-warmtepompen of geothermische warmtepompen

Bodem-warmtepompen (ook wel geothermische warmtepompen genoemd) halen warmte uit de grond door middel van grondboringen of horizontale grondcollectoren. Ze zijn zeer efficiënt en consistent in prestaties gedurende het hele jaar. Dit type warmtepomp is ook gekend als grond- of bodem-water warmtepomp. 

  • Voor een verticale diepteboring is een vrije tuinoppervlakte van ongeveer 4m² nodig. Bij dergelijke boring heb je een vergunning of melding nodig.

  • Bij horizontale grondcollectoren heb je een grote tuinoppervlakte nodig met weinig beplanting. De nodige oppervlakte bedraagt ongeveer het dubbele van de verwarmde woonoppervlakte. 

Bodem-warmtepompen zijn de meest efficiënte systemen mede dankzij de mogelijkheid om passief te koelen. Dit doen deze warmtepompen door de koelte van de bodem te gebruiken om de woning te koelen. Verder kunnen deze warmtepompen ook sanitair water verwarmen. 
Geothermische warmtepompen zijn de duurste systemen om te installeren, maar bieden nadien de minste kosten in verbruik.
Daikin logo

Onze partner in warmtepomptechnologie

We werken alleen met de beste merken op de markt. Daarom zijn we trots om partner te zijn van Daikin, een wereldwijd erkend merk op het gebied van warmtepomptechnologie. Daikin warmtepompen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie. Met een breed scala aan modellen en opties biedt Daikin oplossingen voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

/ Warmte uit de lucht

Lucht-warmtepompen

Lucht-warmtepompen zijn een van de meest voorkomende typen en halen warmte uit de buitenlucht of ventilatielucht. Er zijn twee hoofdtypes lucht-warmtepompen: lucht-water en lucht-lucht warmtepompen.

  • Lucht-Lucht Warmtepompen: Deze pompen halen warmte uit de buitenlucht en geven deze rechtstreeks af aan de binnenruimte. Ze bieden zowel verwarming als koeling en zijn kosteneffectief in installatie. Echter, ze zijn minder efficiënt bij extreme temperaturen en kunnen geen sanitair water opwarmen. Daarvoor dien je een aparte warmtepompboiler te installeren. 

  • Lucht-Water Warmtepompen: Ook deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht en gebruiken het om water te verwarmen voor diverse doeleinden. Ze kunnen wel sanitair water opwarmen en kunnen dus aangesloten worden op verwarmingssystemen op water zoals vloerverwarming of radiatoren. 

Lucht-warmtepompen zijn goedkoper dan bodem- of water-warmtepompen, maar ook minder efficiënt en dus typisch iets duurder in verbruik. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat lucht-warmtepompen niet passief kunnen koelen en dus actief moeten koelen (zoals een airco) waardoor elektriciteit verbruikt wordt. Het is daarom aangeraden om dit systeem te combineren met zonnepanelen. 
/ Warmte uit water

Water-warmtepompen

Water-warmtepompen werken op dezelfde manier als bodem-warmtepompen, maar halen warmte uit waterbronnen zoals grondwater, oppervlaktewater of een meer in plaats van grond. Dit type warmtepomp biedt buitengewone efficiëntie omdat water een relatief constante temperatuur behoudt gedurende het jaar. We spreken in dit geval van een water-water warmtepomp.

  • Water-Water Warmtepompen: Deze systemen onttrekken warmte uit waterbronnen, bijvoorbeeld uit een put of een nabijgelegen meer. Ze werken zeer efficiënt en leveren uitstekende prestaties, maar vereisen wel een geschikte waterbron in de buurt. Dit systeem kan dus niet overal geplaatst worden.
    Deze warmtepompen zijn ideaal voor grotere gebouwen en nieuwbouwprojecten vanwege hun hoge efficiëntie en consistentie in warmte-afgifte.

Water-warmtepompen zijn efficiënter dan lucht-warmtepompen en bijna even efficiënt dan geothermische warmtepompen. Je moet wel rekening houden met het feit dat de waterkwaliteit moet voldoen aan de eisen van de fabrikant en dat je bij het gebruik van grondwater het opgepompte water ook terug in dezelfde waterlaag moet voeren via een retourput.

Merken warmtepompen

Bij Dietrich Smet werken we voor de installatie van nieuwe warmtepompen samen met het merk Daikin. Voor onderhoud en vervangingen kan je echter voor alle merken bij ons terecht. Of je nu een Nibe, Mitsubishi, Viesmann, Vaillant, Remeha of andere gasketel hebt, onze erkende technici staan voor je klaar. 

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om uw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

Vacature koeltechnieker

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren koeltechnieker

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!