Airco als verwarming

Een airco staat gekend als een systeem om verkoeling te bieden op warme dagen, maar wist je dat je er ook een ruimte mee kan verwarmen? Ontdek hoe dit in zijn werk gaat en wat de voor- en nadelen zijn. 

/ Dietrich Smet

Ontvang persoonlijk advies omtrent de meest geschikte verwarming voor jouw woning.

/ Verwarmen met airco

Hoe kan je verwarmen met airco?

Een klassieke airco is eigenlijk een lucht-luchtwarmtepomp waarmee je naast het gekende koelen dus ook kan verwarmen. Dit type warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitenunit. Normaal gezien wordt warmte van binnenin de ruimte onttrokken en afgevoerd via de buitenunit. Zo wordt de kamer gekoeld. Om de kamer te verwarmen, wordt dit proces omgedraaid en wordt warme lucht via de buitenunit naar binnen getrokken om dan via de binnenunit verspreid te worden in de kamer. 

Dit proces werkt ook wanneer het buiten koud is, al zal het rendement van de airco dan sneller dalen. 

/ Nuttige verwarmingsoptie?

Wanneer is verwarmen met een airco interessant?

Verwarmen via een airco kan handig zijn omdat het toestel vaak reeds in een ruimte geïnstalleerd is waar een bepaalde temperatuurregeling nodig is. 
Bovendien ligt het rendement van een airco ongeveer 2,5 à 3 hoger dan dat van bijvoorbeeld een aardgasketel.  Al daalt het rendement van de airco wel eens de buitentemperatuur onder het vriespunt daalt. Verder dien je ook rekening te houden met de prijs van elektriciteit ten opzichte van gas om het financieel voordeel te kunnen berekenen. 
Dit zorgt ervoor dat een airco gebruiken als verwarming voornamelijk interessant is in de tussenseizoenen, zeker als je de kost van elektriciteit kan drukken door bijvoorbeeld het gebruik van zonnepanelen. 

/ Voor- en nadelen

Voordelen van verwarmen via een airco

  • Een airco gebruikt lucht en elektriciteit om te verwarmen en geen fossiele brandstoffen. Dit maakt een het een zeer milieuvriendelijke manier van verwarmen.
  • Airco’s verwarmen jouw ruimte sneller dan andere systemen zoals bijvoorbeeld vloerverwarming.
  • Je hebt geen afgiftesysteem nodig zoals radiatoren of vloerverwarming. Dit zorgt ervoor dat in woningen waar andere types warmtepompen moeilijk te gebruiken zijn een airco (of lucht-luchtwarmtepomp) wel haalbaar is.
  • Je kan tot 5 binnenunits op 1 buitenunit aansluiten. Dat wil zeggen dat je meerdere ruimtes tegelijk kan verwarmen via een airco-installatie. Bovendien kan er per ruimte een aparte temperatuur ingesteld worden.


Je airco als verwarming gebruiken heeft echter ook enkele nadelen.

  •  Zoals reeds aangehaald daalt het rendement bij temperaturen onder het vriespunt.
  • Verder kan dit systeem niet gecombineerd worden met bestaande afgiftesystemen zoals radiatoren of vloerverwarming.
  • Wanneer je gebruik maakt van verschillende binnenunits, kan je per ruimte of unit een temperatuur instellen, maar alle units moeten wel samen koelen of verwarmen. Je kan niet 1 unit laten verwarmen en een andere koelen. De beide combineren gaat dus niet. 

Steeds een uitvoering naar wens

Bij een airco met verwarming is de buitenunit uiteraard een vast gegeven, maar voor de binnenunit zijn er heel wat mogelijkheden. 
Je kan kiezen voor een plaatsing op de vloer, aan de wand of het plafond en tegenwoordig kan je zelfs de binnenunit laten inbouwen zodat je enkel nog de luchtrooster ziet. 

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om jouw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!