Gasketel onderhoud

Het onderhoud van een gasketel is niet alleen verplicht om aan wettelijke vereisten te voldoen, maar het is ook een cruciale stap om de veiligheid, efficiëntie en levensduur van het systeem te waarborgen.

/ Dietrich Smet

Nood aan onderhoud voor jouw gasketel? Onze erkende technici staan voor je klaar!

/ Verplicht onderhoud

Wanneer moet een gasketel een onderhoud krijgen?

Onderhoud van centrale stooktoestellen van verwarmingsinstallaties is verplicht door de Vlaamse overheid. Een gasketel met een vermogen vanaf 20 kilowatt (kW) moet 2-jaarlijks verplicht een onderhoud krijgen door een erkende technicus. Toestellen met een vermogen lager dan 20 kW moeten geen verplicht onderhoud krijgen, maar het is wel aangeraden om dit op regelmatige basis uit te laten voeren. 
Verder is de gebruiker van de gasketel steeds verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij huurwoningen is de huurder dus verantwoordelijk om het onderhoud van de gasketel in orde te brengen. 

/ Comfortabele en betrouwbare warmte

Waarom is onderhoud van een gasketel belangrijk?

Veiligheid: Een goed onderhouden gasketel minimaliseert het risico op lekkage van koolstofmonoxide, een potentieel dodelijk probleem. Regelmatige controles verzekeren een correcte werking van de verbranding en de gasafvoer, waardoor gevaren voorkomen worden.

Efficiëntie: Onderhoud zorgt voor een optimale werking van de ketel, wat resulteert in een efficiënter energieverbruik en lagere energiekosten. Zo bespaar je op je maandelijks verbruik en hoef je minder snel een vervanging van je gasketel uit te voeren.

Levensduur van de ketel: Door tijdig onderhoud worden kleine problemen opgemerkt en opgelost voordat ze groter worden, waardoor de levensduur van de gasketel wordt verlengd.

viessmann-logo

Viessmann – Onze partner in gasketel technologie

Bij Dietrich Smet werken we alleen samen met de meest gerenommeerde merken in de industrie. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met Viessmann, een wereldwijd toonaangevend merk op het gebied van gasketeltechnologie. Viessmann staat bekend om zijn innovatieve en energiezuinige oplossingen. Met hun brede scala aan condensatieketels en gascondensatieketels biedt Viessmann de perfecte oplossing voor elk type woning of gebouw.

/ Proces onderhoud gasketel

Hoe verloopt een gasketel onderhoud?

  1. Één van onze erkende technici komt langs om jouw gasketel te controleren en specifieke onderdelen te reinigen. Er worden wettelijk verplichte metingen uitgevoerd en ook de algemene staat van de gasketel wordt nagekeken. Onder andere de verluchting van de ruimte en verbrandingswaarden worden gecontroleerd. 

  2. Er wordt nagegaan of de gasketel correct en zo efficiënt mogelijk is afgesteld. Indien dit niet het geval is, wordt dit op de juste manier ingesteld. 

  3. Wanneer de controle en eventuele herstellingen afgerond zijn, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt. Dit bevat steeds de naam, het erkenningsnummer en de handtekening van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd. Het is aangeraden om de laatste 2 attesten bij te houden en indien je een huurder bent, bezorg je een kopie van deze attesten aan de eigenaar van de woning. 

Tips voor eigenaren van gasketels

Veiligheidsmaatregelen: Installeer koolstofmonoxidemelders in de buurt van de gasketel en in slaapgedeelten om tijdig te waarschuwen voor mogelijke lekkages. Zorg verder voor een goede verluchting van de stookplaats.

Regelmatige reiniging: Houd de directe omgeving van de gasketel schoon en vrij van vuil, stof en opslag om optimale werking te garanderen.

Vroege waarschuwingssignalen: Let op ongebruikelijke geluiden, geuren of gedragingen van de gasketel en neem bij twijfel meteen contact op met een erkende technicus zoals Dietrich Smet.

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om uw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

Vacature koeltechnieker

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren koeltechnieker

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!