Gasketel vervangen

Het vervangen van een gasketel is een belangrijke overweging voor huiseigenaren en bedrijven omwille van verschillende redenen, waaronder efficiëntie, veiligheid en milieuvriendelijkheid. Een nieuwe gasketel kan je al snel heel wat geld en zorgen besparen. 

/ Dietrich Smet

Jouw gasketel laten vervangen? Onze expert staan voor je klaar!

/ Levensduur gasketels

Wanneer moet ik mijn gasketel vervangen?

Er is geen algemeen moment waarop een gasketel verplicht vervangen moet worden. Gemiddeld genomen heeft een gasketel een levensduur van ongeveer 15 jaar, afhankelijk van hoe vaak er onderhoud werd uitgevoerd. Nadien kan de efficiëntie sterk afnemen en kunnen er regelmatiger storingen voorkomen.
Merk je reeds vroeger problemen met jouw gasketel en heb je reparatiekosten die frequent oplopen en substantieel zijn? Dan kan een vervanging van je gasketel financieel voordeliger zijn. 
Bij problemen waarbij koolstofmonoxide vrijkomt, kan een onderhoud hulp bieden, maar een nieuwe gasketel kan in dit geval meer gemoedsrust bieden. 

/ Comfortabele en betrouwbare warmte

Waarom moet ik mijn gasketel vervangen?

Er zijn verschillende redenen om een vervanging van je gasketel te overwegen. De meest voorkomende is wanneer je beschikt over een oud model. Nieuwe modellen zijn veel efficiënter dan oude modellen en zorgen ervoor dat je een pak energie en dus geld kan besparen. 
Je kan ook kiezen om je gasketel te vervangen uit veiligheid. Een oude ketel kan na enkele jaren veiligheidsrisico’s met zich meebrengen zoals lekkage van koolstofmonoxide. Een nieuwe gasketel beperkt deze risico’s en is een meer betrouwbare verwarmingsbron. 
Verder is het kiezen voor een nieuwe gasketel ook een milieuvriendelijke oplossing omdat nieuwe modellen minder schadelijke stoffen produceren en je zo jouw ecologische voetafdruk kan verminderen. 

viessmann-logo

Viessmann – Onze partner in gasketel technologie

Bij Dietrich Smet werken we alleen samen met de meest gerenommeerde merken in de industrie. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met Viessmann, een wereldwijd toonaangevend merk op het gebied van gasketeltechnologie. Viessmann staat bekend om zijn innovatieve en energiezuinige oplossingen. Met hun brede scala aan condensatieketels en gascondensatieketels biedt Viessmann de perfecte oplossing voor elk type woning of gebouw.

/ Soorten gasketels

Opties voor vervanging van je gasketel

Bij een vervanging van je gasketel heb je verschillende opties van nieuwe toestellen die je kan laten plaatsen. De meest eenvoudige keuze is om opnieuw een gasketel te plaatsen. Hierbij heb je de keuze tussen verschillende soorten gasketels.
Je kan kiezen tussen niet-condenserende en condenserende gasketels en gaswandketels of vloerwandketels. Tegenwoordig bestaat het grootste deel van het aanbod uit condenserende gasketels. Deze gebruiken ook de verbrandingsgassen om het water reeds op te warmen voor het de brander passeert. Daardoor hebben deze ketels een rendement van meer dan 100%.

Bij een vervanging van je gasketel kan je ook overwegen om een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief te kiezen zoals een zonneboiler, warmtepomp of warmtepompboiler. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een hybride oplossing waarbij je een gasketel gaat combineren met 1 van de duurzame alternatieven. 

Hoe verloopt een vervanging van mijn gasketel?

Wanneer je bij ons aanklopt voor een vervanging van jouw gasketel, gaan we als volgt te werk. 

1. We komen langs voor een inspectie en analyse van de huidige gasketel en bespreken de opties ter vervanging. 

2. Jij kiest welk toestel er in de plaats zal komen, een nieuwe gasketel of een meer duurzame oplossing. 

3. Wanneer het nieuwe toestel beschikbaar is (uit voorraad of na bestelling), komen onze gespecialiseerde installateurs langs om de oude gasketel weg te halen en te vervangen door jouw nieuw toestel. Wij zorgen voor de volledige aansluiting en integratie op de bestaande verwarmings- en waterleidingen. 

/ Terugverdientijd en toekomst gasketels

Wat is het financieel voordeel bij een vervanging van een gasketel?

Een nieuwe gascondensatieketel is gemiddeld zo’n 20-30% energie-efficiënter dan een oudere ketel. Je kan dus tot 30% besparen op je maandelijkse energiefactuur. Wil je zelf eenvoudig de terugverdientijd van dergelijke investering berekenen? Dan kan je gebruikmaken van volgende formule: totale kostprijs vervanging gasketel / jaarlijkse besparing energiefactuur
Vroeger kon je bij een vervanging van een gasketel ook een premie aanvragen om de kostprijs te verlagen, maar deze zijn helaas stopgezet sinds 31/10/23. 

Hou verder ook rekening met de uitfasering van het gebruik van fosiele brandstoffen voor verwarming. Zo komt er een verbod op aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen vanaf 2025. Een nieuwe gasketel plaatsen in een bestaande woning zal echter wel nog mogelijk blijven. 
Vlaanderen werkt ook mee aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050 dus bekijk zeker ook meer duurzame verwarmingsoplossingen aangezien deze enkel interessanter en allicht de norm zullen worden in de toekomst. 

/ Terugverdientijd en toekomst gasketels

Een gasketel vervangen door een warmtepomp

Zoals reeds besproken zijn gasketels sinds 2023 niet meer te gebruiken in nieuwbouwwoningen en zijn duurzame oplossingen zoals warmtepompen ondertussen de norm. Denk je bij de vervanging van een gasketel in een bestaande woning ook aan een meer duurzame oplossing, dan kan je jouw gasketel vervangen door een warmtepomp
Er zijn een aantal zaken waar je best rekening mee houdt bij het overschakelen naar een warmtepomp, namelijk: 

  • Is je woning goed geïsoleerd? Anders zal de warmtepomp continu moeten draaien om jouw woning warm te houden waardoor je geen goed rendement kan behalen. 
  • Wat is de SCOP-waarde (Seasonal Coefficient of Performance) van de warmtepomp? Vanaf een waarde van 2,8 is de warmtepomp reeds rendabeler dan een gasketel. 
  • Is je huidige verwarmingsinstallatie compatibel met een warmtepomp? De beste opties zijn lagetemperatuurradiatoren of vloerverwarming. 
 

Er bestaan ook verschillende soorten warmtepompen waaronder geothermische of bodem-warmtepompen (bodem-water of bodem-lucht), lucht-warmtepompen (lucht-lucht of lucht-water), water-warmtepompen (water-water of water-lucht) en hybride warmtepompen
De meest optimale keuze voor jouw situatie is steeds afhankelijk van de warmtebehoefte van jouw woning. Dit kan je best laten berekenen door een expert zoals Dietrich Smet. 

Tip: Bij de plaatsing van een warmtepomp kan je (in tegenoverstelling tot bij een gasketel) wel een premie aanvragen. 

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om uw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

Vacature koeltechnieker

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren koeltechnieker

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!