Soorten gasketels

Er zijn verschillende soorten gasketels op de markt. Welke keuze voor jou het meest relevant is, is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie zoals de grootte van je huis, warmwaterverbruik, budget, …
Onderstaand vind je een algemeen overzicht, maar we geven je ook graag advies op maat

/ Dietrich Smet

Een gasketel kiezen? Onze experten staan voor je klaar!

/ Soorten gasketels

De verschillende types gasketels

Algemeen zien we 4 soorten gasketels die in omloop zijn. De klassieke of niet condenserende gasketel, de condenserende gasketel, een gasketel op lage temperatuur en een hybride gasketel. Bij installaties van gasketels bestaat tegenwoordig de overgrote meerderheid uit condenserende gasketels. Dit omwille van hun hoge rendement (tot +100%) en energiezuinig karakter. 
Bij eender welke keuze van gasketel zijn er verder ook 2 categorieën, namelijk gaswandketels (aan de muur of wand bevestigd) en gasvloer- of staande ketels (deze staan vast op de vloer). Een gaswandketel is typisch goedkoper, kleiner, minder krachtig (tot 60W) en beschikt over een kortere levensduur (+- 18j.). Een staande ketel heeft een langere levensduur (+- 35j.), is krachtiger (tot 140W), maar is dan ook duurder in aankoop en neemt meer ruimte in beslag. 
Het nodige vermogen en beste model is steeds afhankelijk van jouw situatie en behoeften. 

Niet-condenserende of klassieke gasketels

In iets oudere huizen kan je nog regelmatig niet-condenserende gasketels vinden. Dit zijn gasketel die geen gebruik maken van verbrandingsgassen en dus een lager rendement behalen dan condenserende gasketels. Omwille van het lagere rendement en hogere energiegebruik worden ze tegenwoordig dan ook bijna niet meer gebruikt bij plaatsingen of vervangingen van gasketels

/ Condenserend

Condenserende gasketels

De meest gebruikte gasketel tegenwoordig is een condenserende gasketel. Het verschil met een klassieke of niet-condenserende gasketel is dat deze ketels ook gebruik maken van de verbrandingsgassen. Deze gassen (grotendeels waterdamp) worden gebruikt om het water reeds voor te verwarmen alvorens het de brander passeert. Dit zorgt ervoor dat condenserende gasketels tot meer dan 100% rendement kunnen behalen en zeer energiezuinig zijn. Bij het gebruik van een condenserende gasketel kan je tot 30% besparen op jouw energiefactuur. 
Een gasketel moet in België trouwens een minimum rendement van 88% halen om aan de wetgeving te voldoen. 

viessmann-logo

Viessmann – Onze partner in gasketel technologie

Bij Dietrich Smet werken we alleen samen met de meest gerenommeerde merken in de industrie. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met Viessmann, een wereldwijd toonaangevend merk op het gebied van gasketeltechnologie. Viessmann staat bekend om zijn innovatieve en energiezuinige oplossingen. Met hun brede scala aan condensatieketels en gascondensatieketels biedt Viessmann de perfecte oplossing voor elk type woning of gebouw.

/ Lage temperatuur

Gasketel op lage temperatuur

Waar bij een traditionele gasketel het water verwarmd wordt tot zo’n 70°C, wordt dit bij een gasketel op lage temperatuur slechts verwarmd tot 40-50°C. Het voordeel hierbij is dat de gasketel minder inspanning moet leveren en er dus minder gas gebruikt wordt. Op die manier kan je tot zo’n 15% besparen in verbruik.
Het nadeel van dergelijke gasketels is dat de gehele verwarmingsinstallatie (zoals radiatoren of vloerverwarming) op deze lage temperaturen afgestemd moet worden. Dit kan dan weer een hogere installatiekost met zich meebrengen. 

/ Hybride

Hybride gasketels

Een hybride gasketel bestaat uit de combinatie van een gascondensatieketel en een andere (vaak hernieuwbare) energiebron zoals zonne-energie of een (lucht-water of bodem-water) warmtepomp.  Bij deze installatie kan er automatisch geschakeld worden tussen de 2 energiebronnen. 
Het voordeel is dat je steeds verwarmt met de goedkoopste energiebron en dat de energiebronnen elkaar aanvullen. Kan de warmtepomp bijvoorbeeld niet voldoende warmte uit de buitenlucht of bodem halen, dan springt de gasketel bij. Dit is een meer milieuvriendelijke en duurzame oplossing dan wanneer je enkel gebruik maakt van een gasketel. 

Hou verder ook rekening met de uitfasering van het gebruik van fosiele brandstoffen voor verwarming. Zo komt er een verbod op aardgasaansluitingen in nieuwbouwwoningen vanaf 2025. Een nieuwe gasketel plaatsen in een bestaande woning zal echter wel nog mogelijk blijven. 
Vlaanderen werkt ook mee aan een klimaatneutraal Europa tegen 2050 dus bekijk zeker ook volledig duurzame verwarmingsoplossingen (zoals warmtepompen) aangezien deze enkel interessanter en allicht de norm zullen worden in de toekomst. 

Merken gasketels

Bij Dietrich Smet werken we voor de installatie van nieuwe gasketels samen met het merk Viessmann. Voor onderhoud en vervangingen kan je echter voor alle merken bij ons terecht. Of je nu een Vaillant, Buderus, Junkers, Bulex, Atag of andere gasketel hebt, onze erkende technici staan voor je klaar. 

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om uw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

Vacature technieker centrale verwarming

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren technieker

/ Tijd voor vakantie

Bouwverlof

Wij zijn in bouwverlof van 20/07/2024 tem 11/08/2024.
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijne zomervakantie!