Warmtepomp onderhoud

Het onderhoud van een warmtepomp is niet wettelijk verplicht, maar wel aangeraden om de veiligheid, efficiëntie en levensduur van het systeem te waarborgen. 

/ Dietrich Smet

Jouw gasketel laten vervangen? Onze expert staan voor je klaar!

/ Onderhoudsvriendelijk

Wanneer moet een warmtepomp een onderhoud krijgen?

Gezien er geen wettelijke verplichting is en warmtepompen zeer onderhoudsvriendelijke systemen zijn, is een onderhoud elke 2 à 3 jaar voldoende. Zeker geothermische warmtepompen kunnen lange tijd zonder onderhoud omdat ze gemaakt zijn om zeer lang mee te gaan en in principe geen onderhoud nodig hebben. Warmtepompen die ook een buitenunit bevatten, kunnen wel baten bij regelmatig onderhoud gezien deze blootgesteld zijn aan de weersomstandigheden. 
Een warmtepomp heeft minder regelmatig onderhoud nodig dan een gas- of mazoutketel omdat dit systeem geen gebruik maakt van verbranding. Het is net die verbranding die de meest voorkomende problemen of defecten veroorzaakt. 
Een uitzondering zijn warmtepompen die meer dan 3kg nominaal koelmiddel type R22 bevatten. Deze moeten verplicht een jaarlijs onderhoud krijgen. Ook warmtepompen die hoge hoeveelheden F-gassen bevatten, moeten een verplicht onderhoud krijgen. De frequentie van het onderhoud hangt af van de hoeveelheid F-gassen. 

/ Comfortabele en betrouwbare warmte

Waarom is onderhoud van een gasketel belangrijk?

Het onderhouden van een warmtepomp is van vitaal belang om verschillende redenen:

Efficiëntie van het systeem: Een goed onderhouden warmtepomp werkt efficiënter. Vuilophoping, verstopte filters of defecte onderdelen kunnen de prestaties van het systeem belemmeren. Regulier onderhoud zorgt voor een optimale werking en een hogere energie-efficiëntie.

Verlenging van de levensduur: Door regelmatig onderhoud kunnen mogelijke problemen vroegtijdig worden opgemerkt en aangepakt, waardoor de levensduur van de warmtepomp wordt verlengd. Het voorkomt grote defecten en verlengt de levensduur van de belangrijkste onderdelen.

Vermijden van kostbare reparaties: Kleine problemen kunnen snel escaleren tot kostbare reparaties als ze niet tijdig worden aangepakt. Preventief onderhoud kan grote schade aan het systeem voorkomen, wat op lange termijn kostenbesparend is.

 

Daikin logo

Onze Partner in warmtepomptechnologie

We werken alleen met de beste merken op de markt. Daarom zijn we trots om partner te zijn van Daikin, een wereldwijd erkend merk op het gebied van warmtepomptechnologie. Daikin warmtepompen staan bekend om hun uitstekende kwaliteit, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie. Met een breed scala aan modellen en opties biedt Daikin oplossingen voor zowel residentiële als commerciële toepassingen.

/ Soorten gasketels

Hoe verloopt een warmtepomp onderhoud?

Het verloop van een onderhoud aan je warmtepomp is afhankelijk van het soort warmtepomp.
Bij warmtepompen met een buitenunit zoals lucht-warmtepompen, wordt de buitenunit grondig gecontroleerd gezien die het meest in contact staat met de omgeving. Hierbij worden onder andere de ventilatie, verdamper, condensafvoer en wisselaar gecontroleerd en gereinigd indien nodig. Verder gebeurd er een meting van de koudemiddel temperaturen en wordt de binnenunit gecontroleerd op lekken en eventuele ophoping van vuil en stof. 
Bij grond- en water-warmtepompen komt daar ook nog de controle van het overstortventiel, waterdruk en de werking van circulatiepompen bij, samen met de reiniging van de waterfilter en vuilafscheider. 
Bij een hybride warmtepomp is er ook een onderhoud van je gas- of mazoutketel nodig. Voor een mazoutketel is dit jaarlijks verplicht, voor een gasketel 2-jaarlijks. 

Aanbod warmtepompen

Bij Dietrich Smet werken we voor de installatie van nieuwe warmtepompen samen met het merk Daikin. Voor onderhoud en vervangingen kan je echter voor alle merken bij ons terecht. Of je nu een Nibe, Mitsubishi, Viesmann, Vaillant, Remeha of andere gasketel hebt, onze erkende technici staan voor je klaar. 

/ Verwarming en koeling

Waarom kiezen voor Dietrich Smet
voor verwarming en koeling?

/ Vertrouw op Dietrich Smet

Creëer het ideale binnenklimaat met Dietrich Smet

 Neem vandaag nog contact met ons op om uw verwarmings- en koeling behoeften te bespreken en te ontdekken hoe wij u kunnen helpen het hele jaar door comfort te bieden.

Uw aanvraag

Vacature koeltechnieker

Om ons enthousiast team te vervolledigen gaan wij op zoek naar een ervaren koeltechnieker

/ Tijd voor vakantie

Prettige feestdagen!

Wij zijn in bouwverlof van 23/12/2023 tem 07/01/2024
Voor dringende interventies bij onze klanten zijn wij bereikbaar via bericht op mail of voicemail.

Wij wensen jullie een fijn eindejaar!